cursus Online Alchemie - Tekentaal Online

cursus Online Alchemie

Bij jezelf naar binnen kijken en je goud ontdekken

In de Middeleeuwen volgden de alchemisten een specifieke aanpak om lood op chemische wijze om te zetten in goud, en dit proces bestond uit 10 op elkaar volgende stappen.
Tijdens dit ‘grote werk’ was een innerlijke mindset noodzakelijk.
Dit proces is een metafoor voor een weg van bewustwording en zelfontplooiing.
Tijdens deze cursus doorloop je deze 10 stappen in kunstzinnige opdrachten, die dit weerspiegelen.
Hierdoor zit er een logische opbouw in de cursus.

Je wordt een creatieve Alchemist

In deze cursus leer je d.m.v. kunstzinnige opdrachten :

Hoe je blokkades in jezelf onder de loep neemt en er mee afrekent.
Hoe je strategisch kunt loslaten.
Hoe je verschillende aspecten van jezelf kunt laten samenwerken, i.p.v. voortdurend een innerlijk strijd voeren.
Hoe je er achter komt wat je diepe verlangen is.
Hoe je licht kunt werpen op je schaduw en deze kunt transformeren.
Hoe je met nieuwe inzichten verder op weg kunt.
Hoe je je nieuwe zelf vanuit verschillende gebieden kunt voeden.
Hoe je de stilte kunt vinden in jezelf.
Hoe je in contact kunt komen met je essentie en je kracht kunt voelen.
Hoe je jouw essentie, jouw goud in beeld kunt brengen.

YES!

Je kunt starten!
Investering : € 350,00

Je volgt deze cursus, wanneer je:

– jouw goud wilt ontdekken.
– jezelf wilt verrijken en verdiepen.
– een creatieve reis wilt maken.
– goed in je vel wilt zitten.
– voelt dat er iets in de weg zit in je leven en je wilt er iets aan doen.
– jouw straling en licht wilt uiten.
– verruiming wilt voelen.

Aan de slag met de cursus Online Alchemie tekenen,
hoe doe je dat in deze cursus?

 • Iedere module heeft ongeveer dezelfde opbouw.  Vaste elementen daarin zijn: introductie, afstemmen op het thema, tekenoefening(en), kaartenset, werkstuk maken, inzichten en reflecties, voorbeelden van cursisten.
 • Je stemt af op het thema met een visualisatie, een lichaamsoefening of een andere inspirerende  oefening. 
 • Het uitwerken van je werkstuk doe je helemaal op jouw eigen intuïtieve en persoonlijke manier. 
  Dat is de kracht van deze cursus: dat je jezelf in je tekening laat zien, jouw eigen energie.
  Daarom zullen de werkstukken van de verschillende cursisten er ook allemaal verschillend uitzien. 
 • Als het werkstuk af is ga je naar ‘Inzichten en reflecties’. Daar staan een aantal vragen die je aan jezelf kunt stellen aan de hand van je tekening. Je ontdekt hier de diepgang die je in je tekening hebt gelegd, soms zonder dat je je daar eerder bewust van was.
 • Tot slot kun je werkstukken van andere cursisten bekijken ter inspiratie of uit interesse.
 • Je creëert thuis je eigen werkplek – met je tekenplankje, je kleurpotloden, je passer en je andere tekenspullen. Jouw plek – waar jij je spulletjes kunt laten staan.
 • In de cursus heb ik een module opgenomen met alle materialen die je nodig hebt. 
  Veel zul je waarschijnlijk al hebben.
 • Creëer je eigen tijd – zodat je in alle rust aan je werkstuk kunt werken. 
 • Kies  je eigen tempo, op het tijdstip dat jou schikt.
 • Deel je resultaten met andere cursisten in een speciale besloten Facebook-groep als je dat leuk vindt; het is niet nodig, wel merk ik dat er veel gebruik van wordt gemaakt, en dat het een onderlinge verbinding geeft tussen de cursisten. 

Elke les is een nieuwe reis, een ontdekking die geweldig is.

Quote van cursiste

Agnes heeft de Online Cursus gevolgd en zij schrijft: Heel spontaan schreef ik me in voor deze cursus en wát een cadeau heb ik mezelf daarmee gegeven. Mooi opgezet, gedegen inhoud en vrijheid. Dit zijn de woorden die het eerst in me opkomen als ik aan de cursus denk. De opzet is helder en uitnodigend om telkens weer met een module aan de slag te gaan. De inhoud bevat verrassende opdrachten en interessante achtergrondinformatie. Vrijheid heb ik in vele opzichten ervaren. Vrijheid in planning en tijdsbesteding om aan de opdrachten te werken, vrijheid in uiting geven aan de opdrachten, vrijheid hoe ik invulling gaf aan de uitwerking van de reflecterende vragen na elke module. Marianne heeft de alchemistische stappen op een bijzondere wijze vertaald naar creatieve opdrachten. Haar enthousiasme om mensen mee te nemen in bewustwording via tekentaal is voelbaar in alles. De opdrachten hebben me laten kennismaken met voor mij nieuwe technieken. Reflectie bij elk werkstuk heeft me gesterkt en duidelijkheid gegeven in het proces waarin ik zat toen ik aan de cursus begon. De totale cursus zorgde voor speelsheid, verwondering en helderheid. Blij dat ik me inschreef! Agnes
Agnes
July heeft de cursus in het atelier gevolgd en zij schrijft: De cursus alchemie is veel meer dan een schildercursus. Het is een zoektocht naar je ziel. Door middel van een zorgvuldig uitgedacht creatief proces helpt Marianne Geerts je stap voor stap de lagen waaruit het leven bestaat beeldend te onderzoeken. Bij elk werk dat je maakt helpt Marianne je het werk te duiden, zodat er al schilderend een bewustwordingsproces op gang komt. Met grenzeloze energie en liefde voor haar werk, wist Marianne het proces van elk van ons levend te houden. Het viel me op dat Marianne uit al haar leerlingen het beste naar boven weet te halen. Er wordt echt kwaliteit geleverd. Als leerling sta je steeds weer verbaasd van jezelf, en elke les ga je met een prachtig werk, en nieuwe stof tot nadenken naar huis. Voor mij betekende de cursus een doorbraak als kunstenaar. Ik ontwikkelde genoeg zelfvertrouwen om mijn realistische werk los te kunnen laten, en mij uit te drukken in abstractie. Een belangrijke stap op weg naar de nieuwe serie schilderijen, waar ik al zo lang van droom. Mijn goud gevonden. Genoeg materiaal om iets heel moois mee te gaan smeden. Dank je wel Marianne.
July Leesberg
Kunstenaar

Wie is Marianne Geerts?

Ik ben (kinder)tekentherapeut, coach beeldend en tekentaaldocent.
Na een carrière als verpleegkundige ben ik begonnen met de lerarenopleiding Tekenen/Textiele werkvormen en heb lesgegeven op middelbare scholen.
Op een gegeven moment kwam de Tekentaal op mijn pad en volgde ik verschillende richtingen van de Kolam, Opleiding Genezend Tekenen, een fantastische opleiding die ik nooit had willen missen.
Het was voor mij een complete openbaring om te zien dat ik precies in de tekeningen kon zien wat er bij me speelde: waar ik mezelf klemzette, waar ik als een berg tegenop zag, wat mijn wensen en verlangens waren, hoe ik naar mijn verleden keek, wat ik bij mezelf wilde ontwikkelen, en zo kan ik doorgaan. 
En wat mooi is: ik kan ook in mijn tekeningen ontdekken hoe ik daar iets aan kan doen: op welke manier ik mezelf stevig kan neerzetten, hoe ik naar het grote geheel kan kijken, welke rol ik inneem en hoe ik dat kan veranderen, hoe ik mijn intuïtie kan inzetten en zo nog meer.
Van 2011 t/m 2022 had ik mijn praktijk in Den Hout. 
Omdat ik steeds verzoeken krijg van mensen om online cursussen te ontwikkelen (sommige mensen wonen héél ver weg), komen er steeds meer online lessen, die voornamelijk zijn afgeleid van de cursussen en workshops die ik live heb gegeven. 
Hier kan ik mijn kennis inzetten om de mensen die daar behoefte aan hebben te helpen om zich d.m.v. creativiteit persoonlijk te ontwikkelen.

De 10 stappen die je volgt:

Calcinatio = fijnmaking.
Je gaat krassen, tamponneren, vijzelen, scheuren, knippen en met het resultaat schuiven en rangschikken.
Cursisten zeggen hierover: ‘een mooi en behoorlijk intens proces’, ‘heel bewust gekozen om mezelf te bevrijden’, ‘verrassend’, ‘het resultaat op papier vind ik erg bijzonder’, ‘een fijn onderwerp om mee te beginnen aan een nieuwe creatieve reis’.

Solutio = oplossing.
Je gaat experimenteren met kleuren oplossen in kleuren, effecten van oplosbare stoffen in inkten en verven en dit tot slot uitwerken in een oplossend werkstuk.
Cursisten zeggen hierover: ‘druppelen met ecoline is zoooo verslavend!! Ik blijf het heerlijk vinden om de kleuren hun eigen weg te zien zoeken.’, ‘een diep rakende oefening’,  ‘de opdracht zette me aan het denken over mijn eigen “oplos-processen”’, ‘het was genieten de afgelopen weken’.

Separatio = scheiding.
Je gaat verschillende kwaliteiten van jezelf onderzoeken en er met acrylverf een schildering van maken.
Cursisten zeggen hierover: ‘Met verwondering kijk ik terug naar wat binnen de schilderopdracht is ontstaan. Het was voor mij een Verrijkend en Verdiepende opdracht.’, ‘Gezien de prachtige kleuren was het een plezier met mijn handen in de verf te bewegen’, ‘Na de eerste voelde ik zo’n drang om het nog een x te doen’

Coniunctio = samenvoeging. Je beoordeelt de buitenwereld op de ‘klik’ met jezelf en brengt dit bij elkaar in een collage van 50 x 50 cm met 3D-elementen.
Cursisten zeggen hierover: ‘Ik vind het een hele mooie manier om inzicht te krijgen hoe ik op dat moment in het leven sta.’, ‘Dat verrast iedere keer weer, hoe het “als vanzelf” ontstaat.’, ‘Goede aanwijzingen wat wel en niet in een affirmatie. Werkt erg goed om te formuleren.’

Putrefactio = verrotting.
De prélude tot nieuw leven. Je gaat de transformatie van de ‘verrotting’ letterlijk beleven en er een nieuwe vorm aan geven door te werken met papiermaché en hier vorm en kleur aan te geven.
Cursisten zeggen hierover: ‘Als een bevrijding, van me af tekenen.’, ‘Zo helend.’, ‘Grappig; zo werkt dat dus; eigenlijk heel eenvoudig.’, ‘Zo fijn om te doen, het puur fysieke ervan vind ik heel fijn.’, ‘Gaf een verruimend een soort van opgelucht gevoel. Na afloop was ik echt moe.’

Congelatio = stolling.
De kleurenpracht die ontstaat na de vorige alchemistische stap wordt ‘gestold’ in een rozet op zwart papier. Een verstillende kleuroefening.
Cursisten zeggen hierover: ‘Verrassend, mooi om de kleuren en helderheid te zien ontstaan.’, ‘Totaal nieuw voor mij en een leuke ervaring.’, ‘Heel fijn: ik hou ervan om iets te tekenen of kleuren wat niet bestaat. Zomaar te kleuren vind ik fijn – word ik stil, vredig van, uit mijn hoofd.’

Cibatio = voeding.
Hoe voed je jezelf lichamelijk, geestelijk, spiritueel, sociaal? Dit wordt zichtbaar in de rituele kunst, die je deze les gaat ondervinden met dingen uit de natuur en dingen uit de cultuur, waarbij je al je zintuigen kunt inzetten.
Cursisten zeggen hierover: ‘Hij werkt nog door merk ik. Deze moet een soort van indalen.’, ‘Werken met materialen die ik normaal gesproken niet zou kiezen om een kunstwerk mee te maken.’, ‘Het werkt nog door, echt in mijn gevoel, in mijn afstemmen op het “ grotere Geheel” en daar onderdeel van zijn. ‘

Sublimatio = opstijging.
Je tekent de quadratuur van de cirkel en/of de geest in de fles.
Cursisten zeggen hierover: ‘Ik heb er enorm van genoten.’, ‘Heerlijk zoveel vragen, daardoor waren er enorm veel inzichten.’, ‘Ik voel me vrij, energiek, krachtig.’, ‘Ik voelde me tijdens het kleuren rustig en blij en steeds vrijer.’

Exaltatio = verheffing.
Je gebruikt de inzichten die je intussen hebt verworven om een ‘power circuit’ vorm te geven, wat je op een groot formaat gaat tekenen/schilderen.
Cursisten zeggen hierover: ‘Het was uitdagend, deze oefening vraagt focus en aandacht. Wat ik heel prettig vond is dat je jouw proces in beeld hebt gebracht en benoemde dat je bleef zoeken totdat je het ook mooi vindt. Die uitspraak, dat ik mag zoeken tot ik het mooi vind deed me goed! En ik heb het ter harte genomen en gezocht tot ik er blij van werd!’, ‘Toen ik eenmaal het power circuit had, vond ik het heerlijk om te doen en zat echt in de opdracht, hij was in no time klaar.’

Multiplicatio = vermeerdering.
Je gaat het goud wat je in jezelf hebt aangeraakt verwerken in een werkstuk naar keuze. Daarvoor heb je de beschikking over verschillende gouden materialen, zoals papier, stiften, gelpennen, verven, inkten, glitters, holografisch papier, etc.
Cursisten zeggen hierover: ‘Bijzonder hoe alles samenviel. Zó nooit gedacht en verwacht dat dit er uit zou komen en ik word er blij van.’, ‘Voor mij heeft deze reis veel gebracht met als leidraad dat met de focus op de verbinding van de elementen (en dat kan alles zijn), kan het goud ontstaan. Niet te veel doen en niet zoveel willen.’,’Dankbaar voor het doorlopen van de 10 lessen, de inzichten, de reflecties en de stappen die ik gemaakt heb. Een heel bijzonder fijn gevoel dat het af is en trots dat ik er ben gekomen. De lessen waar ik de meeste weerstand heb gehad, zijn achteraf de mooiste goudklompjes.’

Magische processen

Veel gestelde vragen:

 • Ik kan niet tekenen, is deze cursus niet te moeilijk voor mij?
  De oefeningen worden goed uitgelegd en als je de stapjes volgt kun je de cursus goed volgen. Je kunt altijd kiezen of je figuratief werkt of met eenvoudige vormen.  Het gaat niet om mooi tekenen, maar meer om wat in jouw expressie naar buiten komt.
 • Maakt het uit in welke volgorde ik de modules maak?
  Deze cursus heeft een logische opbouw en elke stap is een vervolg op de vorige stap. Daarom begin je bij module 1 en gaat zo verder. Deze volgorde is belangrijk voor het proces.
 • Tot hoe lang kan ik meedoen met de cursus?
  Zo lang als je wilt. Als je bent ingeschreven blijft de cursus voor je beschikbaar, zolang de website bestaat. 
 • Hoeveel tijd beslaat de cursus?
  De cursus bestaat uit 12 modules. Na inschrijving heb je meteen de beschikking over alle modules. je kunt dan zelf beslissen of je een module per week, per 2 weken of per maand gaat maken. En je kunt natuurlijk ook variëren. Je beslist zelf hoe lang je er over wilt doen.
 • Hoeveel tijd moet je rekenen voor het uitwerken van een module?
  Dat is per module verschillend. Je kunt rekenen op gemiddeld 4-6 uur. Als je een opdracht meer wilt uitwerken kost dat meer tijd. Het is een cursus die verdiepend werkt, en dat kost tijd.
 • Op welke manier kan ik mijn tekeningen en werkstukken (leren) lezen?
  Elke module heeft een hoofdstuk ‘Reflecties en inzichten’. Daarin staan een reeks vragen die je aan de tekening of werkstuk van de betreffende module kunt stellen, waardoor je bewuster wordt van je proces. Bovendien geeft het vaak aanleiding tot inzichten in je dagelijks leven. In module 3 staat een uitgebreide uitleg over hoe je je tekeningen kunt lezen.
 • Wat zijn de ervaringen over het thuis volgen van deze tekencursus?
  De mensen die de pilot cursus hebben gevolgd zijn daar enthousiast over omdat ze alles goed uitgelegd vinden. 
  Zie hieronder nog voor de voordelen van een online cursus.

Een online cursus is heerlijk:

.. als jij je eigen tijd wilt indelen

.. als je je eigen tempo wilt bepalen

.. als je te ver weg woont om naar de live workshop te komen

.. als je de lessen nog eens wilt herhalen

.. als je lekker in je pyjama wilt blijven werken

.. als je geen reiskosten wilt hebben

.. als je van je privacy houdt

.. als je je eigen volgorde van de modules wilt bepalen.

.. als je ook op vakantie wilt kunnen tekenen vanuit zinvolle opdrachten

.. als je samen met andere mensen in een eigen groepje wilt tekenen

Tekentaal Online draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders