cursus Online Alchemie

Bij jezelf naar binnen kijken en je goud ontdekken

In de Middeleeuwen volgden de alchemisten een specifieke aanpak om lood op chemische wijze om te zetten in goud, en dit proces bestond uit 10 op elkaar volgende stappen.
Tijdens dit ‘grote werk’ was een innerlijke mindset noodzakelijk.
Dit proces is een metafoor voor een weg van bewustwording en zelfontplooiing.
Tijdens deze cursus doorloop je deze 10 stappen in kunstzinnige opdrachten, die dit weerspiegelen.
Hierdoor zit er een logische opbouw in de cursus.

Je wordt een creatieve Alchemist

Je her-ontdekt jezelf !

In deze cursus leer je d.m.v. kunstzinnige opdrachten :

Hoe je blokkades in jezelf onder de loep neemt en er mee afrekent.
Hoe je strategisch kunt loslaten.
Hoe je verschillende aspecten van jezelf kunt laten samenwerken, i.p.v. voortdurend een innerlijk strijd voeren.
Hoe je er achter komt wat je diepe verlangen is.
Hoe je licht kunt werpen op je schaduw en deze kunt transformeren.
Hoe je met nieuwe inzichten verder op weg kunt.
Hoe je je nieuwe zelf vanuit verschillende gebieden kunt voeden.
Hoe je de stilte kunt vinden in jezelf.
Hoe je in contact kunt komen met je essentie en je kracht kunt voelen.
Hoe je jouw essentie, jouw goud in beeld kunt brengen.

YES!

Je kunt starten!
Investering : € 450,00​

Je volgt deze cursus, wanneer je:

– nog meer geluk wilt ervaren
– jezelf beter wilt leren kennen.
– een ‘doorstart’ wilt maken in je leven.
– niet lekker in je vel zit.
– voelt dat er iets in de weg zit in je leven en je weet niet wat (of wel).
– weet dat je een stralend en licht mens bent en je kunt dat niet uiten.
– regelmatig anders reageert naar je omgeving dan je eigenlijk zou willen.
– de innerlijke noodzaak voelt om moed te verzamelen om je leven te veranderen.
– inspiratie nodig hebt voor je eigen werk als coach, therapeut of docent.

Aan de slag met de cursus Online Alchemie tekenen,
hoe doe je dat in deze cursus?

 • In iedere module staat precies – met foto’s – hoe je je werkstuk stap voor stap kunt opzetten. 
 • Je stemt af op het thema met een visualisatie, een lichaamsoefening of een andere inspirerende  oefening. Zonodig heb ik een audio-opname of een filmpje toegevoegd, zodat je het goed kunt volgen.. 
 • Het uitwerken van je werkstuk doe je helemaal op jouw eigen intuïtieve en persoonlijke manier. 
  Dat is de kracht van deze cursus: dat je jezelf in je tekening laat zien, jouw eigen energie.
  Daarom zullen de werkstukken van de verschillende cursisten er ook allemaal verschillend uitzien. 
 • Als het werkstuk af is ga je naar ‘Inzichten en reflecties’. Daar staan een aantal vragen die je aan jezelf kunt stellen aan de hand van je tekening. Je ontdekt hier de diepgang die je in je tekening hebt gelegd, soms zonder dat je je daar eerder bewust van was.
 • Tot slot kun je werkstukken van andere cursisten bekijken ter inspiratie of uit interesse.
 • Je creëert thuis je eigen werkplek – met je tekenplankje, je kleurpotloden, je passer en je andere tekenspullen. Jouw plek – waar jij je spulletjes kunt laten staan.
 • In de cursus heb ik een module opgenomen met alle materialen die je nodig hebt. 
  Veel zul je waarschijnlijk al hebben.
 • Creëer je eigen tijd – zodat je in alle rust aan je tekening kunt werken. 
  Misschien een half uur per dag, misschien langer. 
 • Iedere module heeft dezelfde opzet.
 • In de introductie van ieder thema vind je achtergrondinformatie en welke werking het tekenen van de mandala op je kan hebben.
 • Per module en per onderwerp heb ik nog eens aangegeven wat je aan materialen nodig hebt.
 • In de voorbereidende tekenoefening leer je de techniek die je voor de mandala gebruikt, met foto’s of filmpjes ter demonstratie.
 • Kies  je eigen tempo, op het tijdstip dat jou schikt.
 • Deel je resultaten met andere cursisten in een speciale besloten Facebook-groep als je dat leuk vindt; het is niet nodig, wel merk ik dat er veel gebruik van wordt gemaakt, en dat het een onderlinge verbinding geeft tussen de cursisten. 

Elke les is een nieuwe reis, een ontdekking die geweldig is.

De cursus alchemie is veel meer dan een schildercursus. Het is een zoektocht naar je ziel. Door middel van een zorgvuldig uitgedacht creatief proces helpt Marianne Geerts je stap voor stap de lagen waaruit het leven bestaat beeldend te onderzoeken. Bij elk werk dat je maakt helpt Marianne je het werk te duiden, zodat er al schilderend een bewustwordingsproces op gang komt. De coronamaatregelen wierpen nogal wat obstakels op. Maar met grenzeloze energie en liefde voor haar werk, wist Marianne het proces van elk van ons levend te houden. Het viel me op dat Marianne uit al haar leerlingen het beste naar boven weet te halen. Er wordt echt kwaliteit geleverd. Als leerling sta je steeds weer verbaasd van jezelf, en elke les ga met een prachtig werk, en nieuwe stof tot nadenken naar huis. Voor mij betekende de cursus een doorbraak als kunstenaar. Ik ontwikkelde genoeg zelfvertrouwen om mijn realistische werk los te kunnen laten, en mij uit te drukken in abstractie. Een belangrijke stap op weg naar de nieuwe serie schilderijen, waar ik al zo lang van droom. Mijn goud gevonden. Genoeg materiaal om iets heel moois mee te gaan smeden. Dank je wel Marianne.
July Leesberg
Kunstenaar

Wie is Marianne Geerts?

Ik ben (kinder)tekentherapeut, coach beeldend en tekentaaldocent.
Na een carrière als verpleegkundige ben ik begonnen met de lerarenopleiding Tekenen/Textiele werkvormen en heb lesgegeven op middelbare scholen.
Op een gegeven moment kwam de Tekentaal op mijn pad en volgde ik verschillende richtingen van de Kolam, Opleiding Genezend Tekenen, een fantastische opleiding die ik nooit had willen missen.
Het was voor mij een complete openbaring om te zien dat ik precies in de tekeningen kon zien wat er bij me speelde: waar ik mezelf klemzette, waar ik als een berg tegenop zag, wat mijn wensen en verlangens waren, hoe ik naar mijn verleden keek, wat ik bij mezelf wilde ontwikkelen, en zo kan ik doorgaan. 
En wat nog mooier is: ik kan ook in mijn tekeningen ontdekken hoe ik daar iets aan kan doen: op welke manier ik mezelf stevig kan neerzetten, hoe ik naar het grote geheel kan kijken, welke rol ik inneem en hoe ik dat kan veranderen, hoe ik mijn intuïtie kan inzetten en zo nog meer.
Van 2011 t/m 2022 had ik mijn praktijk in Den Hout. 
Omdat ik steeds verzoeken krijg van mensen om online cursussen te ontwikkelen (sommige mensen wonen héél ver weg), komen er steeds meer online lessen, die voornamelijk zijn afgeleid van de cursussen en workshops die ik live heb gegeven. 
Hier kan ik mijn kennis inzetten om de mensen die daar behoefte aan hebben te helpen om zich d.m.v. creativiteit persoonlijk verder te ontwikkelen. 

De 10 stappen die je volgt:

Calcinatio = fijnmaking.
Je gaat krassen, tamponneren, vijzelen, scheuren, knippen en met het resultaat schuiven en rangschikken.
Cursisten zeggen hierover: ‘een mooi en behoorlijk intens proces’, ‘heel bewust gekozen om mezelf te bevrijden’, ‘verrassend’, ‘het resultaat op papier vind ik erg bijzonder’, ‘een fijn onderwerp om mee te beginnen aan een nieuwe creatieve reis’.

Solutio = oplossing.
Je gaat experimenteren met kleuren oplossen in kleuren, effecten van oplosbare stoffen in inkten en verven en dit tot slot uitwerken in een oplossend werkstuk.
Cursisten zeggen hierover: ‘druppelen met ecoline is zoooo verslavend!! Ik blijf het heerlijk vinden om de kleuren hun eigen weg te zien zoeken.’, ‘een diep rakende oefening’,  ‘de opdracht zette me aan het denken over mijn eigen “oplos-processen”’, ‘het was genieten de afgelopen weken’.

Separatio = scheiding.
Je gaat verschillende kwaliteiten van jezelf onderzoeken en er met acrylverf een schildering van maken.
Cursisten zeggen hierover: ‘Met verwondering kijk ik terug naar wat binnen de schilderopdracht is ontstaan. Het was voor mij een Verrijkend en Verdiepende opdracht.’, ‘Gezien de prachtige kleuren was het een plezier met mijn handen in de verf te bewegen’, ‘Na de eerste voelde ik zo’n drang om het nog een x te doen’

Coniunctio = samenvoeging. Je beoordeelt de buitenwereld op de ‘klik’ met jezelf en brengt dit bij elkaar in een collage van 50 x 50 cm met 3D-elementen.
Cursisten zeggen hierover: ‘Ik vind het een hele mooie manier om inzicht te krijgen hoe ik op dat moment in het leven sta.’, ‘Dat verrast iedere keer weer, hoe het “als vanzelf” ontstaat.’, ‘Goede aanwijzingen wat wel en niet in een affirmatie. Werkt erg goed om te formuleren.’

Putrefactio = verrotting.
De prélude tot nieuw leven. Je gaat de transformatie van de ‘verrotting’ letterlijk beleven en er een nieuwe vorm aan geven door te werken met papiermaché en hier vorm en kleur aan te geven.
Cursisten zeggen hierover: ‘Als een bevrijding, van me af tekenen.’, ‘Zo helend.’, ‘Grappig; zo werkt dat dus; eigenlijk heel eenvoudig.’, ‘Zo fijn om te doen, het puur fysieke ervan vind ik heel fijn.’, ‘Gaf een verruimend een soort van opgelucht gevoel. Na afloop was ik echt moe.’

Congelatio = stolling.
De kleurenpracht die ontstaat na de vorige alchemistische stap wordt ‘gestold’ in een rozet op zwart papier. Een verstillende kleuroefening.
Cursisten zeggen hierover: ‘Verrassend, mooi om de kleuren en helderheid te zien ontstaan.’, ‘Totaal nieuw voor mij en een leuke ervaring.’, ‘Heel fijn: ik hou ervan om iets te tekenen of kleuren wat niet bestaat. Zomaar te kleuren vind ik fijn – word ik stil, vredig van, uit mijn hoofd.’

Cibatio = voeding.
Hoe voed je jezelf lichamelijk, geestelijk, spiritueel, sociaal? Dit wordt zichtbaar in de rituele kunst, die je deze les gaat ondervinden met dingen uit de natuur en dingen uit de cultuur, waarbij je al je zintuigen kunt inzetten.
Cursisten zeggen hierover: ‘Hij werkt nog door merk ik. Deze moet een soort van indalen.’, ‘Werken met materialen die ik normaal gesproken niet zou kiezen om een kunstwerk mee te maken.’, ‘Het werkt nog door, echt in mijn gevoel, in mijn afstemmen op het “ grotere Geheel” en daar onderdeel van zijn. ‘

Sublimatio = opstijging.
Je tekent de quadratuur van de cirkel en/of de geest in de fles.

Exaltatio = verheffing.
Je gebruikt de inzichten die je intussen hebt verworven om een ‘power circuit’ vorm te geven, wat je op een groot formaat gaat tekenen/schilderen.

Multiplicatio = vermeerdering.
Je gaat het goud wat je in jezelf hebt aangeraakt verwerken in een werkstuk naar keuze. Daarvoor heb je de beschikking over verschillende gouden materialen, zoals papier, stiften, gelpennen, verven, inkten, glitters, holografisch papier, etc.

Magische processen

Veel gestelde vragen:

 • Ik kan niet tekenen, is deze cursus niet te moeilijk voor mij?
  De oefeningen worden goed uitgelegd en als je de stapjes volgt kun je de cursus goed volgen. Je kunt altijd kiezen of je figuratief werkt of met eenvoudige vormen.  Het gaat niet om mooi tekenen, maar meer om wat in jouw expressie naar buiten komt.
 • Maakt het uit in welke volgorde ik de modules maak?
  Deze cursus heeft een logische opbouw en elke stap is een vervolg op de vorige stap. Daarom begin je bij module 1 en gaat zo verder.
 • Tot hoe lang kan ik meedoen met de cursus?
  Zo lang als je wilt. Als je bent ingeschreven blijft de cursus voor je beschikbaar, zolang de website bestaat. 
 • Hoeveel tijd beslaat de cursus?
  De cursus bestaat uit 12 modules, de eerste 3 krijg je de eerste week (a.s. vrijdag) (achtergrondinformatie algemeen, materialen en tekeningen lezen) en daarna 1 module per week als uitgangspunt. Maar dit is een pilot cursus, dus als de groep aangeeft dat 1 x per week te snel is, verander ik dat naar 1 x per 2 weken. In het eerste geval duurt de cursus dan 11 weken, en anders max. 22 weken. Variatie daarop is dat we voor sommige modules meer tijd nemen en voor andere weer minder. Bovendien bepaal je je eigen tijd, dus als je er langer over wilt doen, dan kun je dat zelf bepalen. wilt. 
 • Hoeveel tijd moet je rekenen voor het uitwerken van een module?
  Voor een module kun je 2-3 uur uittrekken, de ene opdracht zal meer tijd vragen dan de andere. Dat is buiten de lees-tijd en de reflectie-tijd. Dus reken op ongeveer 4 uur. Ik hoor daar graag jullie ervaring over, want thuis is toch anders dan in de les. Daarnaast heeft iedereen haar/zijn eigen tempo. Als je een opdracht meer wilt uitwerken kost dat meer tijd. Het is een cursus die verdiepend werkt, en dat kost tijd.(a.s. vrijdag) (achtergrondinformatie algemeen, materialen en tekeningen lezen) en daarna 1 module per week als uitgangspunt. Maar dit is een pilot cursus, dus als de groep aangeeft dat 1 x per week te snel is, verander ik dat naar 1 x per 2 weken. In het eerste geval duurt de cursus dan 11 weken, en anders max. 22 weken. Variatie daarop is dat we voor sommige modules meer tijd nemen en voor andere weer minder. Bovendien bepaal je je eigen tijd, dus als je er langer over wilt doen, dan kun je dat zelf bepalen.
 • Op welke manier kan ik mijn tekeningen en werkstukken (leren) lezen?
  Elke module heeft een hoofdstuk ‘Reflecties en inzichten’. Daarin staan een reeks vragen die je aan de tekening of werkstuk van de betreffende module kunt stellen, waardoor je bewuster wordt van je proces. Bovendien geeft het vaak aanleiding tot inzichten in je dagelijks leven. In module 3 staat een uitgebreide uitleg over hoe je je tekeningen kunt lezen.
 • Wat zijn de ervaringen over het thuis volgen van een tekencursus?
  De mensen die de andere online cursussen volgen zijn daar erg enthousiast over omdat ze alles goed uitgelegd vinden met voorbeelden en filmpjes. 
  Zie hieronder nog voor de voordelen van een online cursus.
 • Hoe zorg je ervoor dat je daadwerkelijk aan de slag gaat en de modules niet in de mailbox blijven hangen?
  Er is een besloten Facebookgroep waarin je met elkaar de resultaten kunt delen en waar ik ook kan reageren. Dat werkt stimulerend.
  Daarnaast wil ik met de groep overleggen hoe het is om regelmatig een zoom-bijeenkomst te doen om te kijken waar iedereen staat.
  Van mij krijg je na elke module een aantal vragen over je bevindingen. Daar is de pilot cursus ook voor bedoeld, dat je mij inzicht geeft over wat je tegenkomt of niet begrijpt, zodat ik dat kan aanpassen. Soms is iets zo vanzelfsprekend voor mij, terwijl het voor een deelnemer niet begrepen wordt. 
  Dat is de uitwisseling die ik van de deelnemers van de pilot cursus vraag, omdat jullie voor de pilot prijs aan de cursus mogen deelnemen. 
  Bovendien krijg je van mij een mail als er weer een module is vrijgekomen, zodat je geprikkeld wordt om deze te openen.
  Overigens is de cursus zo leuk, dat je waarschijnlijk op de volgende module zit te wachten naast je computer 😉

Een online cursus is heerlijk:

.. als jij je eigen tijd wilt indelen

.. als je je eigen tempo wilt bepalen

.. als je te ver weg woont om naar de live workshop te komen

.. als je de lessen nog eens wilt herhalen

.. als je lekker in je pyjama wilt blijven werken

.. als je minder kosten wilt hebben

.. als je van je privacy houdt

.. als je je eigen volgorde van de modules wilt bepalen.

.. als je ook op vakantie lekker wilt kunnen tekenen vanuit inspirerende opdrachten

.. als je samen met andere mensen in een eigen groepje wilt tekenen

Tekentaal Online draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches