Papier

Module Vooruitgang
0% voltooid

Meestal wordt een mandala op een vierkant tekenvel getekend. Of geschilderd op een vierkant schildersdoek. Soms ook op een rechthoek, zoals bijvoorbeeld de Chakra-mandala’s. 
De grootte kan heel verschillend zijn. 
In deze cursus werken we op een formaat van 30 x 30 cm (of 29,7 x 29,7 cm). Kies een goede kwaliteit papier, liefst vanaf 160 grams. Ik vind zelf 224 grams papier erg fijn, dat is wat steviger en dikker papier.

 • Kies een papier met een fijne korrel. Uiteraard is dat ook een kwestie van persoonlijke smaak.
  Hoe grover de korrel van het papier, hoe meer wit er door je tekening heen schijnt. 
  Als het papier té glad is ‘pakt’ het kleurpotlood niet goed vanwege het gebrek aan korrel en kun je niet in laagjes werken. 
  Vaak heeft een tekenvel aan de voorkant een iets grovere korrel dan aan de achterkant. Daarom gebruik ik vaak de achterkant van het papier.
 • De kleur van het papier kan wisselen van helderwit tot crèmekleurig. Daarnaast wordt een mandala ook regelmatig gekleurd op zwart papier. 
  Soms vraagt een thema om een gekleurde ondergrond, dan gebruiken we fotokarton of pastelpapier
 • Een tekenblok A3 formaat is handig. Je kunt het papier dan bijsnijden op 29,7 x 29,7 cm. Dat is ook een prima maat voor deze cursus.
 • In één van de lessen heb je zwart tekenpapier nodig. Je kunt daarvoor 1 vel fotokarton van 50 x 70 cm aanschaffen en dit op maat snijden of knippen. Dit is te koop bij kunstenaars- of Brunawinkels. Er zijn ook spiraalalbums te koop, maar die zijn (vanwege de prijs) vooral interessant als je vaker op zwart papier wilt werken